ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018
17η Φεβρουαρίου
Αποκριάτικη Ελληνική Βραδιά

Η Ελληνορθόδοξος Κοινότητα του Milton Keynes, σας προσκαλεί στην Αποκριάτικη Ελληνική Βραδυά για την οικονομική της ενίσχυση.

Προσκλήσεις : £20 για ενήλικες
£12.50 για παιδιά εώς 12 ετών
Για παιδιά κάτω των 5 ετών...δωρεάν!

Ζωντανή Ελληνική Μουσική με μπουζούκια και χορό
Ψησταριά και παραδοσιακοί μεζέδες
Πλήρες μπάρ (μετρητά μόνο)
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Κάντε κράτηση μέσω email στο greekcom.mk@gmail.com ή μέσω Facebook messenger

3η Φεβρουαρίου

Η Ελληνορθόδοξος Kοινότητα του Milton Keynes σας προσκαλεί σε παιδικό αποκριάτικο πάρτυ στις 5:30μμ

για να χορέψουν και να ξεφαντώσουν τις απόκριες!

Αμφίεση υποχρεωτική !

Είσοδος ελεύθερη αλλά συνεννοηθείτε με την Anna Manola-Spring(μέσω Facebook ) ώστε να συνεισφέρετε με

κάποιο σνακ ή αναψυκτικά / χυμούς.ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018
28η Ιανουαρίου

Κοπή και Ευλογία της Βασιλόπιτας - Εορτασμός των Γραμμάτων, Τριών Ιεραρχών.

7η Ιανουαρίου

Εορτασμός Αγιασμός Των Υδάτων-Θοεφάνεια

Θα καλωσορίσουμε τον Νέο Χρόνο με τον Εορτασμό Των Θεοφανείων (Όρθρος και Θ. Λειτουργία στις 9.30) και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και Του Αγιασμού στην Εκκλησία, με τον Σταυρό και τα Εξαπτέρυγα να προπορεύονται θα πάμε στο ποτάμι για να Αγιασθούν τα Ύδατα.

Στην επιστροφή θα παρακαθήσουμε σε γεύμα, όπως καθιερώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια, με ζεστή σούπα, πάντα ευπρόσδεκτο ρόφημα μετά την δεκάλεπτη πεζοπορία στην καρδιά του χειμώνα.
Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην προετοιμασία σε αυτό που έγινε πλέον έθιμο στην Κοινότητά μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017
24η Δεκεμβρίου
Η λειτουργεία την Παραμονή των Χριστουγέννων θα αρχίσει στις 6μ.μ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017
26η Νοεμβρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ = Πανηγυρικός Εορτασμός Αγίου Στυλιανού 26 Νοεμβρίου 2017.

Ποιμαντορική Επίσκεψη Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Θυάτειρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ Γρηγορίου.

Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας. Η Ι. Ακολουθία θα αρχίσει στις 9 το πρωί αντί 9.30. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα.

Σημείωση: Παρακαλούμε να αποφευχθούν (αν είναι δυνατόν) Μνημόσυνα/Πίτες Αγίου Φανουρίου.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017
27η Αυγούστου
Στην εκκλησία του Αγ. Αμβρόσιου και Αγ. Στυλιανού θα εορταστεί η ημέρα του Αγ. Φανουρίου.
Όποιοι θέλουν να φέρουν φανουρόπιτα για να τιμήσουν την ημέρα αυτή είναι ευπρόσδεκτοι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η εκκλησία μας πιστεύουμε ότι είχε 4 τέσσερις σταυρούς, έναν σε κάθε γωνία της στέγης, παλιά όταν ήταν η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας. Όταν έπαψε να είναι εκκλησία το 1968 (και Κοινοτικό Κέντρο το 1976), οι σταυροί αφαιρέθηκαν. 

 Όταν μετακομίσαμε εμείς το 2009 και επανακαταστήσαμε την εκκλησιαστική μορφή του κτηρίου ως ‘Αγιος Αμβρόσιος κ Άγιος Στυλιανός και καθώς κάναμε εσωτερικές επισκευές, ζήσαμε ένα μικρό θαύμα. Ελάχιστες μέρες μετά την μετακόμιση, η γειτόνισσά μας βρήκε ένα σταυρό θαμμένο καθώς σκάλιζε στον κήπο της. Ήταν ένας από τους μικρότερους σταυρούς της ανατολικής γωνίας. Σοκαριστήκαμε όλοι και χαρήκαμε. 

 Ο σταυρός συντηρήθηκε, αφού πέρασε τουλάχιστον 41 χρόνια θαμμένος, και τοποθετήθηκε σε ένα από τα περβάζια στο εσωτερικό της εκκλησίας, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα τον  επανατοποθετούσαμε πάνω στην στέγη. Πιο επείγοντα θέματα μας απασχόλησαν όπως η αγορά της κοινοτικής αίθουσας και οι επισκευές της. Ο σταυρός εξακολουθούσε να περιμένει τη σειρά του στην λίστα των προτεραιοτήτων. Υπήρχε κάποια πίεση από ενορίτες ώστε να επισπευτεί η τοποθέτηση του σταυρού και να ανέβει στην λίστα των προτεραιοτήτων. Άλλωστε, ο σταυρός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μιας χριστιανικής εκκλησίας.  Ένα υπέροχο ζευγάρι ενοριτών προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος της τοποθέτησης και θεωρητικά, το τελευταίο εμπόδιο αφαιρέθηκε. Ή έτσι τουλάχιστον νομίσαμε. 

 Ζητήσαμε άδεια για την τοποθέτηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο (αυτό ήταν εύκολο) και εν συνεχεία ψάξαμε να βρούμε ποιος θα αναλάβει το έργο. Σκεφτήκαμε μάλιστα να το κάνουμε μόνοι μας. Πόσο δύσκολο μπορούσε να ήταν; Πολύ δυσκολότερο από ότι νομίζαμε. Χρειαζόταν ανυψωτικό μηχάνημα το οποίο θα ήταν αρκετά ψηλό. Αρκετά ψηλό σημαίνει αρκετά φαρδύ. Αυτό είχε επιπτώσεις στην ασφάλεια του εγχειρήματος, υπήρχαν καλώδια, πιθανό κλείσιμο του δρόμου και του πεζοδρομίου, σχετικές άδειες κλπ. Και πάλι η τοποθέτηση του σταυρού μπήκε στη λίστα των «πολύ δύσκολων προς το παρόν». 

 Μέχρι που ξαφνικά σχεδόν και κατά την διάρκεια συζητήσεων για εργασίες στην πίσω οροφή με την Πρόεδρό μας κα. Beales, ο κύριος Nicholas Fuller της γνωστής φήμης Thomas Betts & Co. έκανε το «πολύ δύσκολο» πολύ εύκολο! Χωρίς πολλά πολλά και με τη γνωστή τους ειδίκευση και αγάπη για οτιδήποτε ιστορικό, τοποθέτησαν τον σταυρό μας ψηλά στον ουρανό του Stony Stratford. Εμείς που τον είδαμε ξαφνικά για πρώτη φορά συγκινηθήκαμε πολύ. Δεν σταματάγαμε να κοιτάμε πάνω! Είμαστε πλέον ολοκληρωμένοι.

 Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους δωρητές που κάλυψαν το κόστος και στον κο. Fuller που το έκανε να φανεί τόσο εύκολο.

Comments