---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Αγαπητοί φίλοι και συνενορίτες.

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουνε ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ο Ιερός Ναός μας και οι σχολικές τάξεις. απέκτησαν θέρμανση!

Χρειάστηκε αρκετή μελέτη και αποφασίστηκε ότι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λύση για τις ανάγκες μας, ήταν ο κλιματισμός.

Το κόστος της απόκτησης των μηχανημάτων και της τοποθέτησης, καλύφθηκε πλήρως από τα κέρδη των καλοκαιρινών Πανηγυριών της Κοινότητάς μας, του 2018 και 2019, που είχαμε αποταμιεύσει σχεδόν ολόκληρα. Φυσικά απαιτήθηκε και εθελοντική εργασία.

Την διοργάνωση του όλου εγχειρήματος και την εισαγωγή των μηχανημάτων, ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Ταμίας της Κοινότητάς μας κος Χρήστος Τζάλλας.ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

1η Μαρτίου


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

29η Φεβρουαρίου

23η Φεβρουαρίου
Μνημόσυνο Άννας Τζαρντίν.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019NΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Με θλίψη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας αγγέλει την εκδημία προς τον Κύριο του πρώην Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου 2019.

Ο Σεβασμιώτατος γεννήθηκε στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου 1928. Από πολύ μικρός αγάπησε την Εκκλησία που την υπηρέτησε για 68 χρόνια. Αφού πέρασε από όλα τα στάδια του Κλήρου από το 1951 που εκάρη Μοναχός, χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος Τροπαίου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων το 1970.

Η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε τον Κυρό Γρηγόριο (Θεοχάρους), Αρχιεπίσκοπο αυτής της χώρας τον Απρίλιο 1988. Μετά από 30 έτη, αποσύρθηκε, τον Ιούνιο τρέχοντος, για λόγους υγείας.

Με την ευλογία και καθοδήγηση του Μακαριστού πρώην Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, η Κοινότητά μας ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 1989 με την πρώτη Ι. Ακολουθία που τέλεσε ο ίδιος. Από τότε πέρασαν 30 χρόνια και η συμπαράσταση Του,δεν μειώθηκε ποτέ. Μας στάθηκε σε όλα μας τα βήματα, στην ίδρυση του Σχολείου, την απόκτηση στέγης και Κοινοτικής Αίθουσας.

Μας επισκεπτόταν συχνά συνήθως στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά και στους Χαιρετισμούς προς Την Παναγία και άλλες φορές.

Θα μας λείψει. Θα τον θυμόμαστε.

Εκ της Επιτροπής

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η εκκλησία μας πιστεύουμε ότι είχε 4 τέσσερις σταυρούς, έναν σε κάθε γωνία της στέγης, παλιά όταν ήταν η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας. Όταν έπαψε να είναι εκκλησία το 1968 (και Κοινοτικό Κέντρο το 1976), οι σταυροί αφαιρέθηκαν. 

 Όταν μετακομίσαμε εμείς το 2009 και επανακαταστήσαμε την εκκλησιαστική μορφή του κτηρίου ως ‘Αγιος Αμβρόσιος κ Άγιος Στυλιανός και καθώς κάναμε εσωτερικές επισκευές, ζήσαμε ένα μικρό θαύμα. Ελάχιστες μέρες μετά την μετακόμιση, η γειτόνισσά μας βρήκε ένα σταυρό θαμμένο καθώς σκάλιζε στον κήπο της. Ήταν ένας από τους μικρότερους σταυρούς της ανατολικής γωνίας. Σοκαριστήκαμε όλοι και χαρήκαμε. 

 Ο σταυρός συντηρήθηκε, αφού πέρασε τουλάχιστον 41 χρόνια θαμμένος, και τοποθετήθηκε σε ένα από τα περβάζια στο εσωτερικό της εκκλησίας, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα τον  επανατοποθετούσαμε πάνω στην στέγη. Πιο επείγοντα θέματα μας απασχόλησαν όπως η αγορά της κοινοτικής αίθουσας και οι επισκευές της. Ο σταυρός εξακολουθούσε να περιμένει τη σειρά του στην λίστα των προτεραιοτήτων. Υπήρχε κάποια πίεση από ενορίτες ώστε να επισπευτεί η τοποθέτηση του σταυρού και να ανέβει στην λίστα των προτεραιοτήτων. Άλλωστε, ο σταυρός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μιας χριστιανικής εκκλησίας.  Ένα υπέροχο ζευγάρι ενοριτών προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος της τοποθέτησης και θεωρητικά, το τελευταίο εμπόδιο αφαιρέθηκε. Ή έτσι τουλάχιστον νομίσαμε. 

 Ζητήσαμε άδεια για την τοποθέτηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο (αυτό ήταν εύκολο) και εν συνεχεία ψάξαμε να βρούμε ποιος θα αναλάβει το έργο. Σκεφτήκαμε μάλιστα να το κάνουμε μόνοι μας. Πόσο δύσκολο μπορούσε να ήταν; Πολύ δυσκολότερο από ότι νομίζαμε. Χρειαζόταν ανυψωτικό μηχάνημα το οποίο θα ήταν αρκετά ψηλό. Αρκετά ψηλό σημαίνει αρκετά φαρδύ. Αυτό είχε επιπτώσεις στην ασφάλεια του εγχειρήματος, υπήρχαν καλώδια, πιθανό κλείσιμο του δρόμου και του πεζοδρομίου, σχετικές άδειες κλπ. Και πάλι η τοποθέτηση του σταυρού μπήκε στη λίστα των «πολύ δύσκολων προς το παρόν». 

 Μέχρι που ξαφνικά σχεδόν και κατά την διάρκεια συζητήσεων για εργασίες στην πίσω οροφή με την Πρόεδρό μας κα. Beales, ο κύριος Nicholas Fuller της γνωστής φήμης Thomas Betts & Co. έκανε το «πολύ δύσκολο» πολύ εύκολο! Χωρίς πολλά πολλά και με τη γνωστή τους ειδίκευση και αγάπη για οτιδήποτε ιστορικό, τοποθέτησαν τον σταυρό μας ψηλά στον ουρανό του Stony Stratford. Εμείς που τον είδαμε ξαφνικά για πρώτη φορά συγκινηθήκαμε πολύ. Δεν σταματάγαμε να κοιτάμε πάνω! Είμαστε πλέον ολοκληρωμένοι.

 Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους δωρητές που κάλυψαν το κόστος και στον κο. Fuller που το έκανε να φανεί τόσο εύκολο.

Comments